fbpx

Den här gången är det bröderna Oliver och Tim Petterson som precis skrivit under ett   ramavtal med Södra Skog för gallring framför allt i verksamhetsområdet Ljungby.

Oliver och Tim är mycket skogskunniga och har vuxit upp på föräldragården Norberg med 90 hektar egen skog.

- Tidigare körde jag en gallringsskördare, Rottne H11, säger Oliver. Ofta kom skogsägarna fram och alla sa att de önskat en mindre maskin, men att sådana inte fanns tillgängliga i det här området. Det fick mig att börja tänka. Då ska vi prova med en mindre maskin.

När vi lånade hem en demomaskin från Malwa och körde den här fick vi flera uppdrag på en gång. När ramavtalet med Södra Skog Ljungby nu är klart kan vi köra igång direkt. Redan har vi uppdrag åtminstone året ut. Och det innan vi ens börjat.

Vi på Malwa önskar Oliver och Tim mycket jobb och lycka till.

-----------

Tydlig signal från Södra
Beskedet vid årets stämma var att om efterfrågan finns, öppnar vi för entreprenörer med mindre maskiner i fler områden. Tim och Oliver blir nu de sjunde entreprenörerna som kör på avtal med Södra.

Norberg Skog o Maskin
Oliver och Tim driver tillsammans Norberg Skog o Maskin AB. Förutom den nya Malwa 560C Kombi har de i företaget en hjulgrävare, traktor med huggarvagn samt en maskintrailer för att snabbt och enkelt flytta Malwan till nya uppdrag.

Timpris
Ersättningsmodellen bygger inte på volym eftersom det i gallring inte skall handla om att ta ut så mycket volym som möjligt, utan lämna kvar ett livskraftigt och rikt bestånd. Därför är det timpris som gäller plus ersättning för ev transport och etablering.

Oliver är 24 år och blev klar med sin utbildning vid Ryssbygymnasiet/Skog 2015. Han har kört gallringsskördare, en Rottne H11 med långarm, i tre år och ett halvt år.

Tim är 27 år och utbildad på fordonsgymnasiet i Alvesta. Har arbetat med mark- och anläggning som grävmaskinsförare och bland annat i skogen med egen traktor och huggarvagn.

Motorsport
De flesta som arbetar med och i skog har jakt som sitt stora fritidsintresse, men inte Oliver och Tim. Det är motorsport som gäller. Tidigare rally med Volvo 240-bilar i grupp H. Nu kör de enduro.

- Vi har var sin KTM 250 kubik och vi mekar själva. Allt man kan göra själv är kul.