Efter 15 år som skogs- och naturvårdsentreprenör satsade Anders Bogren från Lerdala utanför Skövde på en Malwa 560F skotare. Nu har Anders och hans två anställda fullt upp med stadsnära skogsbruk och naturvårdsprojekt.

– Hela vår verksamhet kom igång med kraft när vi skaffade Malwan. Vi har kört med små maskiner ända sedan slutet av 90-talet. Men Malwan är en riktig yrkesmaskin och med det följer också att den genererar uppdrag eftersom många vill se den på sina marker, säger Anders Bogren.

Anders driver företaget Anders Naturvård och har sin bror Magnus Bogren och Alexander Bernhard som anställda. Det är Anders som kör skotning med maskinen medan kollegerna hugger manuellt – och även gör andra naturvårdsuppdrag.

– För oss fungerar det bäst att ha en renodlad Malwa 560F skotare. Vi provade först en kombimaskin men jag värdesätter den längre och snabbare kranen och den stabilitet som kranplaceringen innebär, säger han.

Anders och hans personal kör uppdrag åt bland annat Skövde kommun, Skövdebostäder och länsstyrelsen. I praktiken innebär det huggning och skotning i trädgårdar, tomtmarker, diken, naturvårdsområden och nära bebyggelse och vägar. Allt arbete görs i skog som skiftar vad gäller grovlek och karaktär.

– Då fungerar det bäst med manuell huggning och sedan skotning med en maskin som ger minimal markpåverkan, anser Anders.

För honom är Malwan den andra i ordningen. Redan 2014 satsade företaget på en Malwa 460 som gav så mycket mersmak att man bytte upp sig till en Malwa 560 redan efter ett år.

– Det vi uppskattar särskilt är att Malwan är byggd som en traditionell skogsmaskin med riktig växellåda, bra hydraulik, lång räckvidd och med möjlighet att sätta kedjor på vagnen, sammanfattar Anders och hans medarbetare. 

 

Bogren

MALWA 560 FAKTA:

Beståndsgående skotare med lastförmåga på 5 500 kg eller 9 000 kg i kombination med trailer. Den låga vikten gör maskinen mycket lämplig på känsliga marker och mossar, speciellt med band på boggin.

Hydraulmekanisk drivlina i absolut toppklass. I kombination med kort svängradie och bra spårning ger det unika köregenskaper i terräng.

Kan transporteras på lastbilsväxlarflak, enkelt och smidigt.

Kraftfull Cat 3,4-motor möter de nya miljökraven. Välj mellan Cranabs FC45 med 6,1 m räckvidd eller FC45DT med räckvidd 8 m.

Till Malwa 560F finns en trailer för att öka lastförmågan till 9 ton och möjlighet till enklare hantering av olika sortiment, utan ökat marktryck. Trailern kan placeras på lastbankarna under transport.