Det hör inte till vanligheterna att Rottnes minsta gallringsskördare H8 är den största maskinen i avverkningsgruppen. Oftast går den tillsammans med en stickvägsgående 10-tonsskotare i gallringarna. När Skogsforum besökte entreprenören Egon Jonsson med företaget Saxebo Skogsavverkning i en gallring utanför Skepplanda väster om Alingsås så kändes H8:an dock stor jämfört med skotaren. Egon driver nämligen sen ett drygt år tillbaka en gallringsgrupp bestående av en Malwa 560F-skotare och en Rottne H8 skördare. Skogsforum fick ett intressant samtal med Egon och fick se ett smidigt gallringskoncept med smala stickvägar och fint bestånd som slutresultat.

Malwan
Jag träffar Peter som kör Malwa-skotaren när han lastar av ett lass vid en stor massavedstrave. Det börjar bli fullt på avlägget så han får använda hela kranlängden för att få upp virket på höjden. Peter säger han att han är väldigt nöjd över hur allt fungerar i Malwan. Det blir fint efteråt och så länge det inte är för långt att köra så klarar han att hålla jämna steg med Egon i skördaren.

Maskinen har fungerat väl och det har inte varit några bekymmer att lösa mindre problem som uppstått. Närheten till Malwa i Skene är ett plus. 

Läs hela reportaget via denna länk : http://skogsforum.se/viewtopic.php?f=2&t=29171